Ce este inflația și cum ne afectează? | Împrumut.md

Cum să faci față inflației?

cum-faci-fata-inflatiei-blog-imprumut

Contextul geopolitic, crizele constante din domeniul sănătății publice, războiul din Ucraina – toate dictează realitățile financiaro – economice. Din cauza acestor factori, Republica Moldova a fost inclusă, actualmente, într-un top negativ al țărilor cu cel mai mare indice al inflației, cifra ajungând la 27%, un indice tulburător care dezechilibrează considerabil astfel de instrumente precum prețul la produse vitale, nivelul investițiilor în sectoare economice relevante sau puterea de cumpărare a monedei naționale. Ce este inflația și cum se gestionează lucrurile în acest sens, află din rândurile ce urmează, deoarece am cumulat pentru tine o serie de concluzii relevante în depășirea acestui fenomen.

Ce este inflația?

Conform doctrinei teoretice, inflația reprezintă o creștere bruscă, escaladantă a prețurilor la diverse bunuri și servicii. Dacă ar fi să ilustrăm practic această teorie, ar trebui să apelăm la coșul de cumpărături al unei persoane. De exemplu, astăzi, de 100 de lei poți cumpăra un pachet de lapte, o pâine și vreo 300-400 de grame de carne de vită (exemplul e ilustrativ). Odată cu creșterea inflației, de aceeași bani vei ajunge să cumperi doar lapte și pâine, iar carnea fie va fi exclusă, fie va deveni un produs de lux, inaccesibil pentru majoritatea cetățenilor.

Totodată, inflația are impact și asupra produselor bancare, cum ar fi dobânda aferentă unui credit în valută, deoarece aceasta va crește simțitor pentru cei care anterior au luat împrumutul cu alt procent.

Teoria distinge câteva categorii de inflație, după cum urmează:

  • Cea moderată – uzuală, comună pentru sistemele economice de piață;
  • Criza inflaționistă, când acea creștere a prețurilor depășește pragul de 40%;
  • Inflația galopantă – când prețurile ajung să depășească o creștere de 10%;
  • Hiperinflația este situația când creșterea depășește 50%, aducând societatea într-un adevărat colaps.

Cum se calculează inflația?

Iarăși pentru a clarifica cum se calculează inflația apelăm la exercițiul coșului de produse. Comparăm prețul la un anumit serviciu sau bun într-o lună a anului curent cu aceeași lună a anului trecut, iar în baza ratei de inflație se determină indicele inflației, care cu cât e mai mare cu atât reflectă un nivel scăzut al traiului într-o țară.

Măsuri de eradicare a inflației

Evident, autoritatea majoră care trebuie să gestioneze crizele de inflație este Guvernul unui stat, dar în cazul persoanelor fizice la fel pot fi aplicate anumite măsuri. Nu mai puneți „bani la saltea”, ci dimpotrivă includeți banii în fluxul economic, deoarece, în acest fel, veți câștiga economii în surplus. De exemplu, dacă aveți o sumă modică, puteți apela la un depozit la termen, iar dacă suma este mare – atunci un cont de economii poate fi exact ceea de ce ai nevoie. Economia veniturilor se face astfel într-un mod proactiv, nu static, oferind încă o sursă de venit pasivă.

Dacă ai nevoie de bani pentru a face față inflației, apelează la Împrumut.md. Noi îți oferim credite și împrumuturi rapide avantajoase pentru orice necesități.

Articole asemănătoare: