Credit ipotecar
Este mai bine să alegi un credit cu rată fixă sau un împrumut cu rată variabilă? Aceasta este întrebarea principală cu care se confruntă oricine caută un credit ipotecar . Pentru că un astfel de credit are un termen mai lung, trebuie mai întâi să știi care este rata dobânzii, care sunt avantajele sale și care sunt dezavantajele sale. Specialiștii în creditare online din cadrul companiei Împrumut.md, au hotărât să facă puțină lumină și să explice ce înseamnă, de fapt, un credit cu dobândă fixă și un credit cu dobândă variabilă.
În momentul în care apelezi la orice fel de instituție bancară pentru un credit ipotecar în Moldova, aceasta percepe o dobândă.
Dobânda reprezintă suma de bani pe care un debitor o plătește creditorului, pentru banii împrumutați.
Dobânda este un instrument care compensează:
- riscurile pe care creditorul și le-a asumat în momentul în care ți-a acordat creditul ipotecar;
- faptul că nu se poate folosi de banii pe care ți i-a împrumutat, atât timp cât tu îi utilizezi.
Dobânzile sunt de două tipuri: fixe și variabil. Atât ratele fixe, cât și cele variabile depind de modul în care se calculează suma percepută de bancă pentru credit, ținând cont de anumiți factori.
Dobândă fixă
O ofertă de împrumut cu rată fixă presupune plata aceleiași sume de dobândă pe întreaga durată a creditului. Indiferent de modificările ratei de referință ale pieței monetare interbancare sau de alte valori pe care banca le are în vedere, vei plăti aceeași rată pe care banca a stabilit-o inițial.Când vorbim despre credite imobiliare, dobânda fixă se oferă doar pe o perioadă prestabilită. Chiar dacă este numită fixă, această ofertă este într-o continuă schimbare, diferă în funcție de momentul ales, dar mai ales de perioada pentru care hotărăști să împrumuți.
Principalele avantaje sunt:
- Clientul cunoaște toate costurile pe care un credit ipotecar le presupune încă de la început;
- Chiar dacă indicii de referință cresc, rata va rămâne aceeași în fiecare lună.
Dezavantaje dobândă fixă
- În cazul în care dobânzile de referință scad, clientul nu beneficiază de o scădere a dobânzii;
- Un credit poate avea o perioadă de creditare cu dobândă fixă, urmată de perioada cu dobândă variabilă. În cazul în care clientul alege o astfel de ofertă, după ce trece perioada de creditare cu dobândă fixă, dobânda variabilă percepută va fi cu un procent mai mare decât dobânda pieței de la momentul respectiv.
Dobânda variabilă
Comparativ cu rata fixă, rata dobânzii variabilă poate varia, cu intervale prestabilite, în funcție de fluctuația indicelui de referință stabilit în contract. Principalul risc în asociere cu dobânda variabilă constă în creșterea imprevizibilă a mărimii ratei lunare, determinată de creșterea indicelui de referință revizuit periodic.
Dobânda variabilă este recomandată celor care doresc o rată care să fie mereu în concordanță cu tendințele pieței și care să susțină orice creștere a cuantumului ratelor.
Principalul avantaj al unui credit cu dobândă este:
- Ieftinirea finanțării în cazul în care dobânzile de referință scad.
Dezavantajele dobânzii variabile sunt:
- Dacă dobânzile de referință cresc, clientul va plăti rate mai mari la credit;
- Instabilitate pentru persoanele care își calculează foarte atent banii în fiecare lună.
Este indicat să alegi un credit cu rată fixă pentru un credit pe termen lung, precum un credit ipotecar sau un credit pe 30 de ani. În acest fel, vei fi protejat de volatilitatea pieței și de valorile de referință în creștere. Ratele fixe sunt pentru cei cărora le place stabilitatea, au un buget lunar strict și nu vor surprize de la bancă. Pentru împrumuturile pe termen scurt, precum împrumuturile personale cu sau fără garanții, un credit online cu rată variabilă poate fi o opțiune avantajoasă.
Indiferent de tipul creditului pentru care vrei să aplici, decizia finală trebuie luată numai după consultarea unui specialist în creditare. Nu ezita să contactezi echipa Împrumut MD, specialiștii noștri vor răspunde cu drag la toate întrebările pe care le ai și îți vor putea furniza toată informația de care ai nevoie, pentru ca tu să poți face alegerea corectă.